Breton-tur til Nyheim Hunde og Fritidssenter

Den 20 og 21 November 2017 gjennomførte 5 stk Breton fra Helgeland en treningssamling hos Bertil Nyheim. Bertil driver Nyheim Hunde og Fritidssenter på Indre Nærøy og er spesialist på duetrening. Det er mange meninger om denne formen for trening og det var spente førere som lurte på hvordan dette skulle gå. Det er alltid spennende med hunder som skal møte duer for første gang. Tar de stand? Reiser de kontrollert? Hvordan går det med sitt kommandoen ?

Følgende deltakere deltok på trenings-samlingen: Torkil Berg med Pepino og Luna, Ronny Vareide med Solfallias Neo, Monica Nøtland og Børge Steinmo Johnsen med Tufteskogens Leo og Trygve Nordås med Bekkaurens Eira.

Mandag formiddag var første økt og første øvelse var presentasjon for fugl. Her fikk den enkelte hund møte duene for første gang. Bertil holdt duene opp fremfor hunden som var i bånd. Han fremhevet hvor viktig det var at alt med fugl skal være positivt for hunden. Han viste oss hvor forskjellig hundene reagerte og startet allerede her med den første analysen av den enkelte hund. Noen var djerve mens andre var mere forsiktige.

Han fortalte om sin erfaring med hunder og hvor viktig det var å analysere hvordan den enkelte hund reagerer og deretter foreta dressur og gi kommandoer med riktig timing. Vi forstod ganske snart at det egentlig ikke var hundene som var på treningssamling men derimot oss førere og eiere.

Neste øvelse var utlagt fugl. Her blir hundene ført opp i langline til duene som ligger i støkkmaskiner. Alle hundene tok stand. Noen hadde en veldig kort stand og andre stod støtt som en påle. Her var det igjen veldig viktig og kunne analyser og tolke den enkelte hund sin adferd for videre arbeid med hunden. Bertil kommenterte fortløpende sine observasjoner på den enkelte.  Dette var veldig interessant og særdeles nyttig selv for de som har hatt flere hunder og i utgangspunktet er gode dressører. Det ble mange gode diskusjoner med gode råd fra Bertil.

Alle hundene viste en fin utvikling disse to dagene. Hundene som hadde kort stand stod lengere. De som var litt forsiktige ble djervere. Alle ble behandlet helt individuelt og med forskjellig fokus. Noen kunne slippes fritt på fugl mens andre må ha avstandssitten spikret på 50 meter før frislepp uten line er aktuelt.

Vi lærte om viktigheten av grunndressur der hundene må holdes i riktig fokus. Vi lærte om hvor viktig timing i dressuren er. Vi lærte at det kan være mye arbeid og mange timer i fjellet for å få til en god fuglehund. Duer kan ikke erstatte treningen i fjellet men er en veldig god hjelp for å komme på riktig spor og ikke minst få kontrollerte situasjoner der hundene kan tolkes og justeres riktig.

Takk til Bertil for to veldig fine og lærerike dager. Vi kommer nok tilbake til våren!