Til minne om Magne Klingsheim

Det var med stor sorg Norsk Breton klubb (NBK) mottok budskapet om Magne Klingsheim sin bortgang. Gjennom en årrekke på 90´tallet var Magne distrikts kontakt i Finnmark, et arbeid han utførte på en forbilledlig måte. Norsk Breton klubb har kanskje ikke hatt en distrikts kontakt noen gang som så til de grader har hatt en så avgjørende betydning for sitt distrikt. I 1998 hadde Magne ansvar for Landstreffet og organiserte dette på en svært god måte, utstillingen ble lagt til VFFK sin utstilling, og der var Breton største rase! Magne satte breton i fokus i Finnmark og gjennom sitt arbeid som jakt og fiske lærer på Øytun Folkehøgskole var det mange unge fremtidige jegere som fikk se breton på jakt etter rype. Magne var også så raus at han lånte bort sine hunder til de unge jegerne når de skulle på jakt i frihelgene. Dagens utbredelse av Breton i Finnmark skal Magne ha mye av æren for. Magne var ikke bare lærer i arbeidstiden, men brukte villig av sin tid til å hjelpe andre med råd og veiledning når deres håpefulle breton skulle dresseres og trenes for jakt. Magne hadde et brennende engasjement for å utvikle breton til en enda bedre jakthund med fokus på jaktlyst og viltfinnerevne. Magne bidro gjennom sitt oppdrett med flere svært gode valpekull som satte spor etter seg, og som vi i dag også ser frukter av. Det må nevnes at flere av dagens dyktige oppdrettere startet sitt oppdrett basert på hunder fra Magne, her må Bekkauren spesielt nevnes.

Magne likte å konkurrere med hundene, og ønsket å ta opp kampen om de gjeve premiene på jaktprøver. Magne var med å ta sølv på NM-lag i 1996 med Brufjordens BCB Akita.

Magne, Black Shadow og Tøtta skrev et lite stykke breton-historie noen aprildager i 2004 under NM vinter på Andøya. Trioen vartet opp med fem VK premier under NM individuelt, det var en imponerende prestasjon! I kvalifiseringen ble det 2.VK på Black Shadow og 3.VK på Tøtta. I semifinalen ble det 4.VK på Black Shadow, og 5.VK på Tøtta. Finaledagen ble kronet med 2.VK finale på Tøtta. Kun en gang tidligere har en Breton blitt premiert i en finale individuelt (5.VK på Suhlegan Drillo i 2002). Både Tøtta og Black Shadow var etter Magnes eget oppdrett.

Magne tok over som leder av avlsrådet etter Ingolf Hansen og ledet det med stødig hånd, det var aldri noen tvil om hva Magne mente – han var klar i sin tale. Da Breton klubben skulle utarbeide et større forarbeid til avlsplanen i 2015 stilte Magne igjen sine ressurser tilgjengelig og la ned et stort arbeid. 

Magne var prest og arbeidet de siste årene på Universitetssykehuset i Tromsø. Magne var en person med stor omtanke for enkeltmenneske, og mange søkte hans livskompetanse når livet buttet imot, det er mange som har snakket om dette og hvor viktig disse samtalene var for dem når de tunge stundene var en realitet. Magne var med å tenne lys og håp for mange i tunge stunder.

Magne Klingsheim sin innsats for Norsk Breton klubb gjennom mange år har vært betydelig og forbilledlig. Gullmerke komiteen i NBK hadde besluttet å tildele Mange Klingsheim Gullmerke i NBK for hans mangeårige innsats.  Dessverre fikk NBK ikke anledning til å overrekke denne hedersbevisning til Magne, men Gullmerkekomiteen ønsker å overrekke NBK´s Gullmerke post mortem til familien.

Vi lyser fred over Magnes minne!

Norsk Breton klubb

Martin Haugestad