Gullmerket til Kjell Engen

Kjell Engen er født i 1944 og rundet 78 år den 14. april i år. Han er oppvokst i Tromsø, bor på Tromsøya og er gift med en ungdommelig og fantastisk kone.

I sine yngre dager var han en aktiv idrettsmann og hevdet seg på høyt nivå både i fotball og skihopp. I 1960 spilte han fotball på TILs juniorlag og fra 1963 og et par år spilte han faktisk på TILs A-lag.

Det sies om Kjell Engen at han alltid var kondisjonssterk og godt trent, at han var en dyktig pasningspiller og en teknisk god spiller. Han har vært en meget god skihopper og har flere nord-norske mesterskap i hopp. Han var en utpreget stilhopper.

Fram til han ble pensjonist har han hatt ledende stillinger innenfor bank og finans.

Ved siden av idrett og etter hvert også en krevende og hektisk jobbhverdag har han vært en ivrig friluftsmann med hjerte for spesielt jakthunder, jaktprøver og småviltjakt, fortrinnsvis rypejakt. Det sies om han at han, selv i dag, blir helt «elektrisk» når rypejakta nærmer seg.

Øyene rundt Tromsø har i tidligere år vært kjent for svært gode bestander av småvilt, og dette har han vist å benytte seg av og nyte både alene med sine hunder og sammen med gode jaktkompiser. Kompiser, hvis vennskap han dyrker, og som han den dag i dag jakter sammen med.

Denne personen har hatt jakthunder mange tiår tilbake i tid, men det startet ikke med Breton. Sine første hunder var Gordon setter og Strihåret Vorsteher. Jeg hadde lyst å skrive at «etter hvert tok fornuften han, og han gikk over til Breton», men slik var det ikke.

Tilfeldighetene ville det slik at en god venn av han døde etter sykdom, og han hadde en Breton som måtte omplasseres. Denne hunden som hadde navnet Nobby ble den første Breton i hans eie, og siden har det blitt flere.

Nobby er født i 2001 og med den har han 19 jaktprøvestarter og 6 premier hvorav en 1. AK.

Den neste kom i 2005 og var Reisavannets B-aylo som er etter Tico og Locar’s Shooting Star Zela. Med Aylo har han hatt 49 jaktprøvestarter og 7 premieringer med 1. AK og en 5.VK finale som de høyeste. Aylo har 31 valper etter seg, og har avlet bra. Avkommene i første generasjon har til sammen 28 første premier og i andre generasjon til sammen 38 første premier. Det er slettes ikke verst.

I 2013 tok han en valp etter Ailo – Tromsørypas Zeb, som er den eneste hunden han har i dag. Zeb har 14 jaktprøvestarter og 6 premieringer. Helseutfordringer har gjort at han ikke selv har ført Zeb på jaktprøve siden 2015. Kanskje blir Zeb den siste, tiden vil vise.

Kjell Engen har i flere sammenhenger og over lengre perioder hatt tillitsverv i NBK.

– Fra 2008 til 2011 var han leder i NBK.

– Fra 2011 til 2019 var han leder for valgkomiteen.

– Han var DK i Troms fra 2006 til 2008, og har helt fram til i dag vært aktivt med i DK gruppa i Troms.

Lokalt har han bidratt med å få etablert flere av de faste årlige aktivitetene som Distrikt Troms gjennomfører.

Han er en av arkitektene bak den årlige samlinga som gjennomføres på Arnøya i slutten av januar hvert år. En utrolig nyttig, lærerik og sosial arena for gamle og nye breton eiere, faktisk fra hele landet. Har du først vært der en gang så må du tilbake, og nye deltakere kommer til hvert år.

Han er en av initiativtakerne til den årlige sommersamlinga i Nordreisa som er en læringsarena for hundeeiere – med et høyt sosialt fokus.

Han tok initiativet til og fremforhandlet avtale med grunneier på Brensholmen som, over flere år, har gitt medlemmer i distrikt Troms eksklusiv tilgang til treningsterreng. Han er fortsatt klubbens kontaktperson mot grunneier og har vært avgjørende for reforhandling og forlengelse av avtalen for nye år som vi gjorde i 2022.

De siste årene har rypebestanden på øyene i Tromsø vært nedadgående. Dette gjelder også Brensholmen. Personen har tatt initiativet til samarbeid med lokal jeger for uttak av predatorer i området Brensholmen for på denne måten å bidra til bedre forvaltning av terrenget.

Han har vært en av flere ansvarlige for gjennomføring av de to landstreffene som er lagt til Troms.

Det første i 2009 som ble gjennomført på Filmcamp i Målselv, og sist men ikke minst Landstreffet i 2017 i Tromsø som også var klubbens 60 års jubileum. I tillegg til andre oppgaver under planlegging og gjennomføringen så tok han og ektefellen ansvaret for festmiddagen hvor alt ble tilberedt og laget hjemmet på kjøkkenet.

Han har over mange år vist et stort engasjement for å følge opp spesielt nye breton eiere i Tromsø, noe som har motivert breton eiere til å stille sine hunder på prøver og få de dokumentert. Dette er mulig når engasjerte tillitsvalgte følger opp, legger til rette for og hjelper førstegangs valpeeiere fra de får valpen i huset til den er stillet på sin første prøve eller på sin første jakt.

For den lokale fuglehund klubben har han i en årrekke vært prøveleder.

Som person nyter han stor respekt fra alle som kjenner han. Lun, og alltid rolig i sin fremtreden. Grundig og ryddig. Tenker før han snakker. Lett og samarbeide med og til å stole på.

NBK gratulerer Kjell Engen med Gullmerket!