Om oss

«Liten krabat i stort format»

 

NBK ble stiftet i Bergen i 1957. Klubben har som målsetting å forbedre rasens jaktegenskaper ytterligere, i tillegg til fortsatt å holde rasen sunn og fri for arvelige defekter.

I dag finnes det ca 2000 bretoner i Norge, og det drives et bevisst avlsarbeid.

Rasen hevder seg godt på jaktprøver og har vunnet NM høyfjell vinter og Norsk Derby. NM Lag har vi for vane å vinne, både på lavland, høyfjell høst og høyfjell vinter. Breton er den minste av de stående fuglehundene. Den ble utviklet i Bretagne i Frankrike på slutten av 1800-tallet, etter krysninger av settere og spaniels. Siden da har rasen utviklet seg i retning av en hund med stor jaktlyst og utholdenhet.

Breton vinner stadig popularitet, i Norge som ellers i verden. Eierne verdsetter ikke bare jaktegenskapene, men også rasens vitalitet, gemytt og hundens størrelse passer vår moderne hverdag. Det gjør den til et fantastisk familiedyr i de perioder hvor den ikke kan gjøre det den er avlet for; jakt. Avlsarbeidet til Norsk Bretonklubb (NBK) har som mål å få frem en god jakthund med god helse, godt gemytt og med et rasetypisk utseende. Med andre ord; en liten, rasetypisk, energisk, sunn og trivelig fuglehund. Den skal være lettdressert, jakte i god kontakt med fører og finne fugl.

Breton.no – er NBK sin offisielle hjemmeside. Der finnes informasjon om rasen, klubben, aktiviteter mm. Distriktskontaktene og DK-gruppene drar i gang aktiviteter og er nøklene til et aktivt og trivelig miljø for hund og eiere. Ta gjerne kontakt om du er fersk Bretoneier, eller vurderer å bli en! Nye kull annonseres med kontaktinformasjon til oppdrettere. Det kan imidlertid være greit å ta kontakt med valpeformidler som har god oversikt over kullene og foreldrehundenes prestasjoner – og som kan gi gode råd for bedre match mellom forventninger til nye hundeeiere og oppdrettere. Mange av DK-gruppene, i tillegg til NBK, har åpne sider på Facebook i tillegg.

Ellers så finnes det mange råd og tips i prosessen frem mot beslutning om hundekjøp og valg av rase. På breton.no finnes relevante lenker til jungelen av informasjon som er tilgjengelig, bla til NKK.no og breton.se.