Ny på jaktprøve

Det å gå på jaktprøver kan være en artig aktivitet, som vil gi enda større glede dersom man er forberedt. Det finnes mye relevant informasjon på nett, i tidsskrifter og annen litteratur. Dette er en kortfattet innføring i forhold rundt en jaktprøve.

Mange oppdrettere ønsker å selge hunder til personer som kommer til å bruke hunden på jakt, og også delta på jaktprøver. Jaktprøvene har også til hensikt å dokumentere hundenes jaktegenskaper, både for selve individet, men også for dens linjer.

Det er flere typer jaktprøver; høyfjell, skog og lavland, og det arrangeres prøver i to perioder – høst og vinter. Prøvene er inndelt i flere klasser, UK (unghund 9 mnd. – 2 år) AK (voksen) og VK (Vinnerklasse – som man må være kvalifisert for å delta i). I UK og AK vurderes hundens kvaliteter, og den premieres i henhold til gitte kriterier etter dommerens vurdering. Men for å få premie, må hunden selvstendig finne fugl, og feste stand for fuglen – og fører må skyte med startrevolver. Dommerne har med startrevolver som går på rundgang i partiet.

Dersom dette er din første fuglehund, vil det være god hjelp i å delta i aktiviteter i regi enten DK -gruppa i NBK eller andre klubber, oppdretter eller sammen med erfarne hundefolk for å få tips og råd, og noe erfaring. Du bør trene inn rimelig grei grunndressur med minimum sitt og innkalling. Hunden bør ha trent i det type miljø du tenker å gå på prøve i, helst sammen med andre hunder. Og hunden bør ha funnet fugl og stått for den før du melder på prøve. Mange trener organisert på tamfugl for å komme i fuglesituasjoner, feste stand, øve på reis og videre ro i oppflukt. Det kan i tilegg være lurt å bli med en venn på prøve for å se hvordan det hele foregår, før du selv melder på. Det er ofte bedre å starte på prøve med unghund, enn etter at hunden er blitt voksen. Dette bla. fordi det ikke dømmes like strengt i unghundklassen.

Når du føler at både du og hunden er klar for å melde på prøve, sjekker du terminlista som ligger på NKK.no, den er også publisert i fuglehunden. Der finnes informasjon og prøvested og – tid, arrangør, frist for påmelding mm. Enn så lenge melder man på via innbetaling med registrering av relevante data; Hundens registreringsnummer, klasse og dag, fører (om det er en annen enn eier) og annen informasjon dersom det etterspørres. Mer detaljert informasjon om prøven publiseres oftest på arrangørens nettsted, her legges også partilistene ut 1 – 2 uker før prøven.

Man må ha med det utstyret som hunden og en selv trenger for en dag i naturen tilpasset tid og sted. Ski med stålkant er «forbudt»! Hunden trenger mat og drikke, i tillegg til et jaktdekken, eventuelt varmedekken, potesokker, varmepose og annet. På vinteren kan det være lurt å klippe pelsen på potene og oppover beina, for å unngå klabb og ising.

Prøvedagen starter med opprop på anvist sted. Alle deltagerne må møte der, det gis generell informasjon om prøven. Etterpå presenteres dommerne, som roper opp alle hundene på sitt parti. Partiet kjører da samlet til det terrenget det skal gå i – om man ikke er så heldig å ha terrenget ved oppropet / sekretariatet.

Dommeren forsikrer seg om at alle er med, før partiet går samlet til terrenget der slippene starter. Dommeren gir informasjon om hvordan han / hun tenker å gjennomføre dagen – «Morgenandakten». Dette er en del standard informasjon, med dommerens personlige tilnærming. Hvis ikke dommeren spør, så si gjerne fra om at du er nybegynner. Både dommeren og de andre deltagerne i partiet vil da ta ekstra godt vare på deg!

Dommeren vil orientere om rekkefølgene hundene skal slippes i, og det er lurt å være klar når det er din tur. Hundene slippes to og to, med slipptid oftest rundt 15 minutter. Etter hvert slipp gjør dommeren kort rede for hva som har skjedd og om sine vurderinger så langt. Hunder som enten holder for dårlig kvalitet søksmessig, «ramper» i fuglearbeidet (springer for langt etter i oppflukt), eller stjeler stand, kan bli avsluttet. Det er vesentlig høyere toleranse i UK enn i AK.

Midt på dagen når det passer sånn, tas en pause. Da bør hunden gis mat og drikke, og nødvendig hvile. Huske også å gi drikke til hunden underveis – mange hunder tar ikke nok på eget initiativ.

Dommeren sender hundene ut i slipp til alle er tilstrekkelig vurdert. En hund som skal tildeles 1. premie må ha 60 minutters slipptid, et godt søk, godkjent fuglearbeid med selvstendig stand, reis og ro i oppflukt og skudd (RIOS) og utredning. I AK kreves det apport, enten som vises i fjellet med medbragt tørket rype, eller apportbevis.

Alle førerne får gjenpart av kritikkskjema for sin hund – der prestasjonene beskrives både med tallkarakterer og fri tekst.

Hvis du er godt forberedt er sjansen for å lykkes på prøven vesentlig bedre. Har hunden og du selv prestert bra, er det all grunn til å være fornøyd – en premie er bonus! Forhåpentligvis blir opplevelsen så bra at dere stiller på flere prøver!